Sunday, August 8, 2010

ke PC fair..

produk dari PC fair

Sabtu lalu penjejakmaya ke PC Fair di KLCC. Lama dah berhasrat untuk ke PC fair ini. Walaupun kelihatan beraneka gajet ICT tapi saya kurang berminat nak ambil tahu. Ditambah pula rasa rimas dengan kesesakan lautan manusia. Tujuan sebenarnya pun untuk membeli program antivirus sahaja. Sebelum ini saya pakai antivirus yang free sahaja. Cuma yang free ni kurang peka sikit dan kalau pun ada virus mungkin dibuatnya koleksi simpanan atau terpenjara dalam kurungan. Tapi kalau yang berbayar ni lebih peka dan dapat remove sekali virus tu. Sebenarnya kalau ikutkan saya pakai yang free ni pun dah memadai. Tambahan lagi kalau kegunaan setakat melayari blog sahaja. Cuma apabila dah mula belajar ini bimbang virus jahat ni akan menyerang fail-fail penting pulak. Especially apabila dah nak start menulis tesis nanti. Akhirnya, saya memilih antivirus avira ni. Harganya pun ok dahtu ada tawaran tambahan 6 bulan lagi. Install pun mudah sahaja. Alangkah bagusnya juga kalau ada program antivirus untuk manusia juga. Install sahaja dalam kepala tu dapat delete segala pemikiran jahat dan hasad dengki tu. Kalaulah ada bahagia sungguh hidup ini...


ulasan: Anda pernah ke mengalami masalah virus komputer yang serius dan setakat ini apakah program antivirus yang anda gunakan?

54 comments:

cemomoi said...

blom nak bli yang ori lagi... ada byk diskaun ke pc fair tu

penjejak maya said...

cemomoi,

semua ada diskaun tapi kat PC fair je yang saya beli jimat RM 20 kalau ikut retail price pastu ada extra 6 bulan lg..

zulkbo said...

salam..
ha ha..sama la kita
saya pun ke klcc tadi
cari anti virus jugak
beli jenama kappersky

penjejak maya said...

w/salam zulkbo,

saya pergi semalam.. yg tu pun ada diskaun harga gak..

AMIR KOMENG said...

downlaod..download...free apa..hangpa nak software...games crack..free punya...mai sini....??!!!!

Abd Razak said...

Salam...

Moga sdra sihat hendaknya..

Takat ni tak pernah mengalami masalah yang begitu rumit, maybe saya guna KIS (Kaspersky Internet Security) kawalannya baik...:)

shaniza said...

salam..
selalunya bab komputer @ PC, hubby yg lebih ambil berat. Setakat la, acik hanya tau buang virus yg tak serius je. Nak kena belajar lebih lagi ni..

kak Erna said...

salam PM..akak masih lagi guna yang free..tapi ada hajat juga nak beli kappersky..sebab di opis guna jenis itu..nampak o.k pulak..pendrive dah tak simpan virus lagi..habis dah dibuang

akuanakpahang said...

Alhamdulillah setakat ini kawan tak jumpa virus tahap gapan lagi... jadi memadai yg free aje kawan pakai... kalau rajin update tentu ok.

kawan pakai avira antivirus aje ;)

penjejak maya said...

w/salam kak erna,

elok la kalau beli yang berbayar tu lebih selamat lagi..

kaspersky kat PC Fair tu untuk 1 user ialah RM 75 tapi harga runcit RM 100..

penjejak maya said...

akuanakpahang,

sebelum ni saya pun pakai avira yang free tu memang ok pun cuma kena selalu update la..

penjejak maya said...

w/salam shaniza,

yang penting komputer tu mesti ada antivirus yang aktif..

penjejak maya said...

w/salam abd razak,

ramai pakai kaspersky ye..

penjejak maya said...

amir komeng,

nak download tu kena hati-hati gak..

Afida Anuar said...

Saya pun guna antivirus yang free aje PM... ye la..setakat nak layar blog, baca2 forum.. Alhamdulillah setakat ni takde problem lagi, tapi make sure kene selalu update la...

PS: dah lama tak pi PC fair. Time study dulu pantang ada PC fair, mesti singgah!.

kak wan said...

Salam mr.PM,
Akak pakai yg mcm dalam gambar awak tu..so far ok.ada sekali kena serang ,cepat je payung tu telan.

kalau nak membeli benda2 ni eloklah masa pc fair ni amat berbaloi.

MaizaC'Joe said...

salam

maiza pakai kaspersky.. pantang ada virus habis di deletenya.. tau2 dah hilang doc yg ada... payah jg..

ahmad humairi said...

salam,

virus jahat ni juga akan dibelenggu sepanjang ramadhan ni....salam ramadhan al mubarak.

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

Azmiezas said...

bestnye..

kita belum berkesempatan lagi nak pegi..n selalu jer terlepas peluang nak pegi PC fair ni..

penjejak maya said...

azmiezas,

saya pun baru first time pergi ni hehe..

penjejak maya said...

w/salam ahmad humairi,

yang tu merupakan bapak segala virus hehe..

penjejak maya said...

mr lonely,

I've visited youur blog..nice blog & thanx for visit me here..

penjejak maya said...

w/salam maiza c'joe,

cukup peka la tu hehe..

penjejak maya said...

w/salam kak wan,

kira satu geng la kita ni hehe..

penjejak maya said...

afida anuar,

kalau macam tu yang free pun ok gak..

saya pula baru first time pergi next time rasa malas dah nak pergi hehe..

Tirana said...

Setakat ni tak pernah lagi kena virus..alhamdulillah.

relevan said...

Virus komputer yang tiada bereban..payah..pagar pun kadang2 rapuh..

sz | m.s.s said...

sblm ni pki avira free pastu karpesky berbayar..kira ok la kan bertapis..kdg2 tlajak juga virus2/worm2 ni..adehhh

maslinamansor said...

mas guna Kaspersky...
Bagus dari ladang... :)

aliff muhammad said...

Salam ziarah Penjejek Maya,

Saya sama macam Abd Razak pakai KIS. Cukup mudah dan alhamdulillah.

piewahid said...

selamat menyiapkan thesis dan semoga segala urusan bkaitan dipermudahkan.

"Selamat menjalani ibadah puasa dgn sempurna. Semoga segala amalan dan doa diterima-Nya. Ampun maaf atas segala kesilapan & kesalahan"

penjejak maya said...

piewahid,

tesis tu tahun depan baru start sekarang ni buat literature review dulu..

terima kasih dan saudara pun begitu jua moga dapat menjalani ibadah puasa nanti dengan cemerlangnya..

penjejak maya said...

w/salam aliff muhammad,

alhamdulillah moga keselamatan pc kita pun lebih terjamin..

penjejak maya said...

maslinamansor,

ramai penggemar kaspersky nampaknya..

penjejak maya said...

sz m.s.s,

saya pun pakai avira free pastu tukar kepada avira berbayar..

sorang lagi peminat kaspersky hehe..

penjejak maya said...

relevan,

sebab tu kena cari pendinding yang sesuai hehe..

penjejak maya said...

tirana,

bagus la tapi langkah-langkah pencegahan perlu diambil jua hehe..

nahmy said...

larr..terlepas. ingat nak tukar ofis dr 14 inci ke 10 inci je. apapun selamat berpuasa & mengimarahkan Ramadhan.

sahromnasrudin said...

selamat menyambut ramdhan..leh la pinjam antivirus PM tue

sweetie2010.blogspot said...

Salam Penjejak Maya,

Beringat sebelum kena.Sebelum kene attack ngan virus jahat kat internet ni baik la bersedia.Kat Opis Sweetie ni guna Kaspersky.

Selamat meyambut ramadhan buat Penjejak Maya sekeluarga. Moga amalan kita semakin bertambah baik.

ckLah@xiiinam said...

***Selamat menyambut Ramadhan...

Werdah said...

Salam Penjejak Maya

Semoga sihat sejahtera.

Sebelum ni kak pernah mengalami masalah virus, terpaksa tukar mother board tapi alhamdulillah masih dalam tempoh waranti (jadi diganti sahaja tanpa kena bayaran) sekarang beli dan guna Kaspersky Internet Security, mudah2an tak ada lagi masalah.

DrSam said...

lama tak pergi PC fair. asyik merayap kat Low Yatt aje.

Selamat menyambut Ramadhan al-mubarak buat penjejak maya. semoga mendapat kerahmatan, keampunan dan keberkatan.

penjejak maya said...

dr sam,

kat low yatt dan pc fair tu lebih kurang orang yg sama je..

terima kasih atas ucapan itu moga saudara juga dilimpahi keberkatan sempena bulan ramadhan ini..

penjejak maya said...

w/salam werdah,

itulah yang saya bimbang tapi insya-Allah dengan kehadiran antivirus ini masalah tersebut tidak akan berlaku..

penjejak maya said...

cklah,

terima kasih dan salam ramadhan jua..

penjejak maya said...

w/salam sweetie2010.blogspot,

benar tu beringatlah sebelum terkena..

terima kasih moga anda sekeluarga dirahmati Allah SWT jua..

penjejak maya said...

sahromnasrudin,

saya beli 1 user saja hehe..

penjejak maya said...

nahmy,

don't worry nanti pc fair tu datang lagi..

terima kasih dan moga ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya insya-Allah..

ainnoraini said...

salam PM.. selamat berpuasa
Semoga dapat menjalankan ibadah puasa dgn penuh kesabaran.

Semoga segala usaha dan amalan diberkathi dan dirahmati Allah SWT.

Mak Su said...

tak dak pc, tak tau.. tapi antivirus yg ada gambar jackie chan tu ok tak?

penjejak maya said...

mak su,

kaspersky la tu hehe..

mana2 pun ok je..

penjejak maya said...

w/salam ainnoraini,

terima kasih moga anda juga dapat menjalani ibadah puasa ini dengan jayanya..