Monday, September 20, 2010

Malware...

yang tengkorak tu imaginasi je..

Bukak blog hari ini bersepah pula malware ni. Malware atau gabungan dari malicius dan software ini merupakan perisian ciptaan penjahat siber. Tujuannya mungkin nak test power dorang dan kesannya boleh menganggu sistem komputer. Kadangkala malware ini tak dapat dikesan oleh antivirus biasa. Sebaiknya pastikan juga antivirus itu termasuk yang anti-malware jua. Blog penjejak maya terjejas juga dengan malware ni. Terpaksa buang dua blog dari bloglist kerana puncanya dari situ. Meskipun begitu ada banyak lagi kekawan blogger yang blognya masih terjangkit. Sebab bila bukak je keluar gambar yang macam itu. Jadi, ambil la langkah yang perlu. Sebaiknya blocked atau delete punca masalah tu dulu. Penjejak maya pun tak berapa pasti pasal malware ini cuma tadi apabila dah delete punca masalah baru la nampak ok blog ini. Penyelesaian yang lain daripada guna goggle chrome bukak la guna mozilla pula akan lebih ok.

Untuk yang masih menghadapi masalah anda boleh mengunjungi laman web di bawah ini..

http://greenboc.blogspot.com/2010/09/penting-malware-panduan-membuang.html?
(credit to cklah)

ataupun anda boleh membaca di sini..


http://zulkbo.blogspot.com/2010/09/tangani-malwares-attack-blogging-tip.html
(credit to zulkbo)

ulasan: semoga blog penjejak maya dan blog rakan sekalian bebas sepenuhnya daripada ancaman malware ini..

p/s: orang nak makan kuih raye pun tak senang..

81 comments:

Nor_Emylin said...

tumpang lalu...kalau ader malware tuh, mmg kena padam terus ke dlm bloglist?? lin punyer blogger banyak jugak jadik mcm gini..tapi lin biarkan saja..blog Lin terlibat sekali kah???

akuanakpahang said...

Salam PM blog saya yang satu lagi tu pun dah kena serang..berpunca drp blog sahabat yang lain nak tak nak saya terpaksa kuarkan link blog beliau.

Aku nak memerut pun payah pagi tadi malware punya keje :)

eelobor said...

saya juga pernah kena bulan lepas di sebabkan oleh script gambar gengblogger....

penjejak maya said...

nor_emylin,

lalu la amik la kuih raya tu skali hehe.. dah pergi tadi blog anda bebas dari pancaroba..

penjejak maya said...

w/salam akuanakpahang,

seeloknya kita ambil langkah yang perlu..

semoga qada hajat anda itu tercapai jua..:)

penjejak maya said...

eelobor,

pernah terbaca cite tu tapi kali ni daripada geng mana pulak ye..

kak Erna said...

PM..akak rasa sedih jugak..banyak betul hari ni.blog yang kena remove sementara..bila dah o.k semua akak akan masukkan balik kedalam blog list..sedih..mesti rindu nak baca nanti..

ckLah@xiiinam said...

Salam tuan rumah....ckLah datang beraya. Syukur, selamat sampai...tak terserempak dengan dato' palsu dari gadong tu.....blog ni selamat.



...dah bersihkan cookies dalam sistem komputer(cookies dalam balang sekali)

penjejak maya said...

w/salam ck lah,

selamat sampai ni kira selamat la blog penjejak maya ye..

tak berapa faham cookies dalam komputer tu nanti akan goggle pe ke jadah tu..

tapi cookies dalam balang tu ada sikit lagi meh la dtg beraya hehe..

penjejak maya said...

kak erna,

saya pun ambik keputusan yang sama..

rindu-rinduan jadi kenangan ye..

ana said...

setakat ni bukak blog member lain ok lg la..harap2 x kena la

ahmad humairi said...

salam,

ce mike tengok blog aku...ada berjankit tak...gitawle...nanti kengkawan xmo datang plak...

penjejak maya said...

w/salam ahmad humairi,

ada malware drp www.bharian.com.my tu..

penjejak maya said...

ana,

kalau terkena buang dulu blog tu dari bloglist..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam...

pm, ayu pun hairan dari pagi tadi...blog kawan-kawan kena serang ngan malware...

nasib PM beri info nie...tq so much..

ahmad humairi said...

salam,

adusss...camne nak buang??

penjejak maya said...

w/salam siti ruhayu ab rahman,

tu la mula-mula buang dari bloglist tapi lepas tu detect ada lagi malware tu sembunyi dalam sistem rupanya terus saya delete je blog berkenaan..

kak wan said...

Salam mr.PM,
Sib baik kakwan buka tenet dah petang, so tak bertembunglah ngan malware/red skrin tu..........

Aniza said...

salam.

terima kasih berkongsi peringatan. takut juga bila ada blog yang nak dibuka, tiba-tiba dapat warning malware...

LiNda said...

Salam tuan rumah .. saya datang nak beraya ...

Baguslah, beraya rumah teman2 semuanya cerita tentang ini . thanks..

errkk ? air sirap jek ? kuih batang buruk ada tak ?

norhidana said...

salam kenalan... saya baru dgr psl malware nih hehehe... tq utk info
sbb saya nih baru sgt dlm dunia blog nih

last bloodz said...

malware nie pe ke benda.. abis blog kna virus.. cne kita nk tau kne ke x?? cna nk buang??

zulkbo said...

salam sahabat..
nasib baik blog saya
tak kena..alhamdulillah

Afida Anuar said...

Salam PM..

harap2nya blog saya tak kene la malware ni. Lama dah tak dengar term malware ni. Zaman2 belajar dulu selalu la..hehe..

penjejak maya said...

w/salam afida anuar,

orang IT mesti tau solution nye..

penjejak maya said...

w/salam zulkbo,

tahniah la hehe..

penjejak maya said...

last bloodz,

malware ni software ciptaan orang gak.. kalo kene ade la isyarat merah tu.. elok remove/block/delete punca masalah tu..

penjejak maya said...

w/salam norhidana,

penjejakmaya pun baru gak nak masuk 4 bulan di pasaran hehe..

penjejak maya said...

w/salam linda,

silakan makan pe yg ade tu kang sblom balik amik duit raye dulu hehe..

kuih yg spesel yg ade ialah kuih beskot kering..

penjejak maya said...

w/salam aniza,

kalau ada warning malware tu kite jangan bukak blog tu..

penjejak maya said...

w/salam kak wan,

ntah la hari ni banyak lak malware yang merempit di alam maya ni hehe..

ashra said...

thanks for the info.saya mmg tak faham sgt bab2 IT ni.nanti nak ty hubby tuk langkah seterusnya.die mmg aware dgn benda2 gni.

LiNda said...

beskut kering pun ok gak ! tq

sambil makan
menanggis dengar lagu raya
bersabarlah sayang ..

yeaa.. tgh sabarlah nie . ahaks

imanshah said...

Beraya kita ngan malware hari ni ek!!haha

Werdah said...

Salam PM.

Blog kak juga didatangi malware ni, sumber daripada blog lain, katanya yang banyak pasang iklan. Tak tahu juga apa puncanya.

Harap lepas ni tak adalah lagi.

sahromnasrudin said...

salam..nak pakai antivirus ape???

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

oo.. mcm itu yep..
so far, blom kena lg..
haah, aritu dgr cite geng blogger kena serang!

Nur a.k.a admansyah said...

I nyer blog pun bebas ekk? yuhu... thanks penjejak maya! i nie mmg blur IT byk... tau taip jer!hehehe

I use belcom b/band ok jer tp sbb i amik yg lowest speed so kalo upload tur mmg berkurun lama-lah!

N3 raya tur.. awk mkn ketupat rendang ekk? kite org Pantai Timur... x jumpe semua tu! Pg raye mkn nasi dagang jer! sedappp

kella said...

salam penjejak maya! salam kenal.. salam singgah.. dpt info dr blog k ayu, trus dtg sini...
camana kita nk tahu kita kena serang... hmmm balik raya ada serangan pulee... huhuhu..

salam aidilfitri.. :)

penjejak maya said...

w/salam kella,

nak tau kena serang bila keluar paparan camtu ada maklumat dari situ puncanya terutama kalau kita guna goggle chrome..

penjejak maya said...

nur a.k.a admansyah,

guna ape pun ok asalkan line kawasan kite pun ok..

org pantai timur kalau bukan raye pepagi pun cari nasi kan hehe..

penjejak maya said...

leily ummi alya husna,

gitu la citenye maklumat ni pun dtg dr kekawan gak..

penjejak maya said...

w/salam sahromnasrudin,

yang beli punya sepatutnya ok nengok la pada spesifikasinya jua..

penjejak maya said...

w/salam werdah,

benar ada yang berpunca daripada iklan pada blog mereka tapi ada yang sampai boleh menjangkit pada blog kita jua..

penjejak maya said...

imanshah,

ha ah bertambah meriah raya ini tahun kan hehe..

penjejak maya said...

linda,

oo minat beskot kering nanti saya tapaukan..

sedih ye atas meja tu ade tisu kesat la air mata tu sekali hehe..

penjejak maya said...

ashra,

senang boleh tanye org sebelah je kan..

maslinamansor said...

Kita kena buang dulu ker, blog yang kena malware... sayangnya...

ckLah@xiiinam said...

Satu panduan yang jelas dan mudah difahami untuk membbuang malware (Boleh di sebar-sebarkan kepada rakan2). Klik ke http://greenboc.blogspot.com/2010/09/penting-malware-panduan-membuang.html

cheqna said...

salam
alah..jangan serang blog cheqna sudah..memang cheqna tak reti la huhuhuhuhu

Rozali said...

Assalamualaikum PM

Alhamdulillah saya belum lagi
minta2 tak dapat lee

hubungi saya rusa6446@yahoo.com

Wassalam

sweetie2010.blogspot said...

salam lebaran.

Sweetie nak gi 2 blog sahabat, tapi ada virus malware ni pulak. makin canggih antivirus, makin berleluasa pula virus yg baru.

gadisBunga said...

PM, rasanya ada makhluk yg gelak golek2 tgk kite kelam kabut tak senang duduk ni kan??? binawe punye makhluk. huhu

NICK IRFAN said...

blog aku xthu plak ada malware ke x? ko dtg ada malware x PM?

ustaz eds said...

salam PM..
terima kasih atas perkongsian ilmu...Teman pun tak berapa reti jugak ttg malware ni...alahai manusia ...ada saja yang nak menyusahkan orang...

Umiey said...

salam, singgah jap...
mai kue seketoi...
tq kongsi ilmu...

sz | m.s.s said...

takutttt...
bukak2 ada malware nih ignore je terus tutup..tak berani bukak..uhuks...

ROHA said...

Salam ziarah.
Yang namanya berjiwa kacau & mental sasau, memang cenggini la. Tak abis nak menyusahkan orang.
Sebab tu saya takut nak masuk blog .. selalu masuk yg pasti hati tuannya tu bersih!

maiyah said...

hrp blog sy x terlibat

kak ina kl said...

memang kecoh kan tentang hal ni..nama malware..jadi kita kenalah beware kan

Zaitun said...

Harap blog kak Zai tak kena jangkitan tu. Nanti nak suruh hubby tolong chek kan sebab kak Zai tak berapa pandai IT ni..

penjejak maya said...

zaitun,

untung la sebab talian kecemasan tu dekat hehe..

penjejak maya said...

kak ina kl,

malware tu mmg binawe hehe..

penjejak maya said...

maiyah,

moga bebas dari ancaman jua..

penjejak maya said...

w/salam roha,

malware ni dia bukan kira mana2 blog pun ikut suke dia jee cuma kite perlu hati-hati supaya sistem komputer kite tak terganggu pula..

penjejak maya said...

sz m.s.s,

kalau jumpe tak payah bukak la..

bukak tv lagi best..

penjejak maya said...

w/salam umiey,

air oren tak nak ke hehe..

penjejak maya said...

w/salam ustaz eds,

sama la tak reti pun tapi ada baca gak kat tenet ni..

manusia ramai yang hatinya hitam..

penjejak maya said...

nick irfan,

pagi td singgah clear jee..

penjejak maya said...

gadisbunga,

manusia adakalanya ada yang tak suke lihat org lain senang..

penjejak maya said...

w/salam sweetie2010.blogspot,

jangan2 yg cipta tu pembuat antivirus gak sbb dorang nak suruh beli antivirus dorang tu hehe..

penjejak maya said...

w/salam rozali,

mudah-mudahan komputer kite ni pun sihat daripada jangkitan virus..

penjejak maya said...

w/salam cheqna,

mungkin malware tu dia dtg nak beraye kot hehe..

penjejak maya said...

cklah@xiiinam,

terima kasih atas maklumat ada saya letak link dalam entri tu..

penjejak maya said...

maslinamansor,

kalau buang pun nanti amik la balik bila dah ok..

ada byk kaedah yg kita dpt ambik untuk mengatasi malware ni pun..

relevan said...

Malware ni payah juga..agaknya dia marah pasal tak dapat Walefare..

MaizaC'Joe said...

Salam PM

Maiza pun terjadi problem mcm tue gak.. ada blog rakan blogger tertera malware tue.. buat trkejut ja.. tapi kejap ja.. 2 3 hr lps tue ok.. blog maiza jd tak?

DrSam said...

info yang bagus. tq. semoga penjejak maya terus menjejak malware2 jahat tersebut hingga ke lubang cacing.

penjejak maya said...

drsam,

jadi pula penjejak malware..

penjejak maya said...

w/salam maiza cjoe,

malware tu spesies yg tak diundang setakat ni blog maiza tu sihat lg..

penjejak maya said...

relevan,

malware tu kene beware..