Monday, July 19, 2010

Yanomamo

buat apa tu?

Di Amerika Selatan ada masyarakat primitif dikenali sebagai Yanomamo. Walaupun jumlah mereka hampir 12 ribu orang tapi mereka tinggal berselerak di sempadan Venezuela dan Brazil. Yanomamo tinggal jauh terpencil maka hubungan dengan dunia luar adalah begitu asing sekali. Malah, mereka mengamalkan cara hidup mudah dengan sedikit cebisan pakaian dan berpegang pada tradisi. Seringkali masyarakat ini dijadikan subjek kajian terutamanya oleh ahli antropologi. Dikatakan antara budaya masyarakat ini ialah apabila anak-anak mereka marah pada orang tua dianjurkan untuk menyatakan kemarahan dengan memukul orang tuanya. Dari kecil lagi anak-anak mereka dididik dengan cara ini. Dengan ini, kebiasaan anak menampar muka bapanya tidaklah dihukum sebaliknya akan menerima pujian. Ungkapan yang digunapakai ialah sayangkan bapa tangan-tangankan...


ulasan: Masyarakat Yanomamo ini tak tahu pasal dunia IT apatah lagi tentang blog. Tetapi ada sebahagian lagi masyarakat lain sudah celik IT dan mempunyai blog. Cuma, ada yang mula berat tulang nak update blognya..


50 comments:

sahromnasrudin said...

msykt nie punyer dressing ada mcm tarzan la...respect plak aku tgk dress tue huhuhuhu

akuanakpahang said...

Salam sahabat selamat hari isnin jgn malas2 up date blog anda..letak aje apa cerita janji ada trafik kat blog kita dok gitu?

Geng tu tengah mengadap bender tu?

ahmad humairi said...

salam,

itulah pengajarannya...

jangan suka bermalas-malasan tanpa alasan.

Werdah said...

Salam Penjejak Maya

Kesianlah bapa kena tampar di muka oleh anak-anak, tapi dah gitu budaya mereka nak kata apa.. tak ada ke org2 nak berdakwah ke sana selain ahli antropologi..

Abd Razak said...

Salam sdra..

Moga sihat hendaknya terutama hari isnin ni..:)

Indahnya hidup ini sering nasihat menasihati antara satu sama lain..

penjejak maya said...

w/salam abd razak,

moga kita dirahmati Allah SWT..

penjejak maya said...

w/salam werdah,

begitu la mungkin ada budaya kita dianggap pelik pula oleh masyarakat luar, mubaligh kristian tu ada la ke sana..

penjejak maya said...

w/salam ahmad humairi,

bermalasan dengan alasan takpe ye hehe..

penjejak maya said...

w/salam akuanakpahang,

apa sahaja la ye..

tengah lunch kot hehe..

penjejak maya said...

sahromnasrudin,

terfikir juga tak kisah ke kalau kena gigit nyamuk atau kesejukan nanti..

maslinamansor said...

malas nak update... hmmm, kata kat sapa tue? hehehe

Zaidah said...

yer lah...kekadang tu macam tak ade citer tu yang malas nak update blog tu...

masyarakat tu tengah kenduri ape yerk

Abu Aiman said...

ish cuba bayang anak kita tampor kita...
seronok nampak dorang tu, nampak mcm dok mengadap monyet jer...

cheqna said...

salam
kehkehkeh
malas nak update????
cheqna rajin woooo
heheheehe...

Alimaz-Kembara Terasing said...

saya tak malas tau.....

Rozali said...

Assalamualaikum Penjejak Maya

masih ada didunia ini macam masyarakat yanomamo

Alhamdulillah kita telah membangun
Insyaallah bersama Islam

Wassalam

penjejak maya said...

w/salam rozali,

bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana hidup penuh kemajuan cuma jangan sampai kemajuan itu disalahgunakan wallahualam..

penjejak maya said...

alimaz-kembara terasing,

bagus anda ahli masyarakat yang rajin hehe..

penjejak maya said...

w/salam cheqna,

tahniah anda juga ahli masyarakat yang rajin hehe..

penjejak maya said...

abu aiman,

dah jadi budaya dorang tu..

tajam sungguh mata saudara tu hehe..

penjejak maya said...

zaidah,

selain tu mungkin kesibukan membataskan masa jua..

tak tau la kenduri ape sebab dorang tak jemput pun penjejakmaya hehe..

penjejak maya said...

maslinamansor,

kata-kata tu untuk motivasi diri sendiri ni hehe..

zulkbo said...

Salam hari Senin..
bertandang ziarah sini,
moga hari mu ceria,dan
anda selalu sihat..
asl sayang je penampo..
asal cinta le penampo..
itulah gamoknya
orang sekarang dok belajar
he he..

relevan said...

uiks..heh heh apdate lah selalu..demi kesejahteraan..

Kunang-Kunang said...

Salam Penjejak Maya,

Terima kasih sudi berkongsi cerita yang menarik ni. Kesian dia orang belum maju-maju jugak yer. Tempat kita ada lagi ker yang tertinggal macam ni.

p/s kalau free jemput ke blog akak yer ambik award.

Leech Miracle said...

Kami di Leech Miracle,
dengan kerjasama PUSMAL Universiti Malaya
menjemput anda menjadi salah seorang daripada kami.
Layari : www.leechmiracle.com

Afida Anuar said...

Sapa la yang awal2 reka kalau anak2 marahkan ibu bapa pi pukul mak ayah dia? mcm tak leh terima dek akal...

yang pasti, ayat paling bawah kat bahagian ulasan tu...sentap..hehe;)

ckLah said...

Yalah...nk tanya juga;
"Buat apa tu?"

endiem said...

budaya itu patut dibawa dipejabat pejabat. Bila pekerja marah bos boleh pukul bos, nanti bos tak marah dan bagi anugerah cemerlang pulak...

hai said...

ganazz betoi puak tu ek...sayang kat makbapk tangan2kan...tapi kat sini beza sikit...sayangkan makbapak tinggal2kan kat rumah org tua...
ada org bukan malas nak update...sibuk wak...kang kena tinggai dek laki plak..asyik sibuk nak menghapdet...sampai dapur x berasap!!huhuhu...

Norgadis Labuan said...

Salam,
Dorang tu tengah makan apa tu?
Kasihan pula tengok mereka tu kan, beruntunglah kita yang hidup di sini tapi kadang kala ada org yg masih tak bersyukur dengan apa yg mereka ada.

>> aku pun kadang kala malas update blog huhuhu...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam.


rasa bersyukur dengan apa yang kita ada dan tahu.

makcik.shima said...

eee...
apa dia buat tuuu???

Sally said...

Salam..tapi yang sangat pasti mereka tak baca blog ni la ya!.hheh:p

penjejak maya said...

w/salam sally,

rugi la dorang tak baca blog ni kan hehe..

penjejak maya said...

makcik.shima,

tengah melapah untuk dijadikan hidangan kot..

penjejak maya said...

w/salam azrina 03.07,

sewajarnya kita bersyukur dengan nikmat kurniaan Tuhan..

penjejak maya said...

w/salam norgadis labuan,

melapah hasih buruan benar kita kena bersyukur apa yang ada..

biasalah tu sifat semulajadi manusia biasa..

penjejak maya said...

hai,

berita hari ni seorang anak tergamak memukul bapanya kerana si bapa bertanyakan bila mahu cari kerja..

anak tu patut dihantar hidup bersama suku Yanomamo ni hehe..

benar the most important thing is family..

penjejak maya said...

endiem,

kang boss masuk spital sape lak nak bayar gaji hehe..

penjejak maya said...

cklah,

hanya mereka dan keluarga mereka yang tahu..

penjejak maya said...

afida anuar,

itu dah jadi budaya tradisi mereka so kita kena respek gak tu tapi bukan suruh ikut pula..

yela sape orang tu dah seminggu baru nak update hehe..

penjejak maya said...

leech miracle,

terma kasih kerana singgah ada juga saya lawat laman web tu..

penjejak maya said...

w/salam kunang-kunang,

tempat kita takde la seteruk tu cuma kalau orang asli suku penan tu ada yang sebahagiannya masih menolak pembangunan lagi..

penjejak maya said...

relevan,

niat di hati memang begitu tapi kekadang waktu membataskan daya usahaku ini hehe..

penjejak maya said...

zulkbo,

kalau direnung lebih baik lagi masyarakat Yanomamo tu dorang menampar kerana kasih sayang tapi ada kalangan masyarakat kita menampar kerana amarah dan rasa membenci..

fikir-fikirkan la hehe..

kak Erna said...

PM..kalau la kat tempat kita..ada anak yang menampar bapanya..

penjejak maya said...

kak erna,

anak derhaka namanya tu..

Cikgu Adham said...

slm alaik..
wah sgt menarik info ni.. cikgu baru tau keh keh keh

penjejak maya said...

w/salam cikgu adham,

rasanya kat sarawak tu takde la orang aslinya berpakaian dan hidup macam tu kan..