Monday, May 10, 2010

followers


Alhamdulillah masuk seminggu follower penjejak maya semakin bertambah. Follower ini penting dalam blog. Biasanya sejumlah follower akan melambangkan populariti sesebuah blog. Tapi bukanlah saya nak mengejar populariti pula. Sekurang-kurangnya ada insan lain yang sudi membaca itupun sudah memadai. Ada 2 cara follower ini sampai. Pertama, apabila seseorang itu sudi follow secara sukarela. Kedua, apabila kita follow blog orang lain dengan harapan kita akan difollow balik. Adakalanya, meskipun blogger berkenaan menziarah kembali tapi tak follow pun, sekadar menyapa sahaja. Malah, ada juga langsung tak memberikan respon semula. Tapi, usahlah ambil kisah pun. Sebab kalau kita rajin follow blog orang lain ada kebarangkalian follower kita pun bertambah.

Apabila telah ada follower mungkin wujudnya 'keserasian' antara blogger itu dengan follower. Hatta dalam kalangan follower juga. Kedapatan juga blogger yang berjaya mewujudkan komuniti blog masing-masing. Hinggakan ada yang berjaya membuat perjumpaan bersemuka dan dapat mengeratkan silaturahim. Cuma, ikut pendapat saya kalau nak follow janganlah terlalu skeptikal sangat. Walaupun tak kenal raut wajah, asal usul, nama tak mengapalah asalkan ada ketulusan niat. Follow sahajalah dan bila-bila masa kita boleh unfollow kembali. Yang penting mesti ada niat yang ikhlas supaya sama-sama beroleh manfaat. Banyak info yang berguna dapat dikongsi bersama termasuklah soal dunia dan soal akhirat. Moga usaha murni kita dirahmati Allah SWT.

ulasan: terima kasih buat yang follow blog saya ini.

28 comments:

Yunus Badawi said...

Salam kenal.

Wah dalam misi mencari pengikut. Semoga mendapat ramai pengikut yg baik2 hehehe

sahromnasrudin said...

follower yg ramai tak mencerminkan blog itu baik..apapun, klu org dh add kiter sbg follower, kita wajib add dia klu tak saya merasakan org itu ego dan tak tahu berterima kasih..sama gak klu org dh komen kat entri kita, kita wajib lawat dan komen kat entrri dia..klu tak, takut kiter akan jadi riak nnti

Werdah said...

Salam Penjejak Maya

Semoga bertambah follower InsyaAllah. Semoga niat juga baik.

penjejak maya said...

w/salam werdah,

akhirnya berjaya jua komen kat sini ye.. terima kasih.

penjejak maya said...

sahromnasrudin,

memang benar apa yang saudara perkatakan itu ziarah-menziarahi tu amalan mulia.

penjejak maya said...

w/salam yunus badawi,

selamat perkenalan jua harap-harap begitulah...

Tirana said...

Menjadi pengikut (follower) blog orang lain hendaklah dengan niat yang betul dan ikhlas. Terimakasih pada penjejak maya kerana sudi follow blog saya.. Salam perkenalan.

Abd Razak said...

Salam...

Terima kasih jadi follower saya dan sudi memberi komen di blog saya

zue said...

bravo..semakin bertambah.

i follow.

salam.

ahmad humairi said...

tahniah,

anda hebat!

penjejak maya said...

ahmad humairi,

biasa sahaja...

penjejak maya said...

w/salam zue,

terima kasih.

penjejak maya said...

w/salam abd razak,

moga saling mendapat manfaat.. insya'Allah

penjejak maya said...

w/salam tirana,

betul tu berpeganglah pada keikhlasan ..

abang said...

salam ziarah ...

zulkbo said...

SALAM..
tahniah bro
moga terus sukses
dalam berblogging

ikan emas said...

Salam,

setuju dengan semua yang di atas tuu..

...terima kasih kerana sudi jg mengikuti blog IE...cuma,

namun mohon maaf andai tak dapat nak memberi komen tiap entri tp itu bukan bermakna tak menjenguk !!

...rajin-rajinlah menulis.

moga sukses!!

penjejak maya said...

w/salam ikan emas,

tidak mengapa saya pun nanti mana larat nak komen tiap satu entri daripada setiap follower singgah itu pun sudah memadai..terima kasih

penjejak maya said...

w/salam zulkbo,

terima kasih mudah-mudahan..

penjejak maya said...

w/salam abang,

terima kasih kerana berziarah ke sini..

Afida Anuar said...

Penjejak maya..syabas..dah ramai pengikut yer...hehe...

Moga-moga ukhuwah kita semua di alam maya, dapat dipanjangkan ke alam nyata.. berkawan biarlah seribu..dok gitu penjejak maya;)

maiyah said...

tingat masa memula bukak blog.. lama gak nak naik follower.. tp sronok ni kalo bersahabat kan

penjejak maya said...

maiyah,

kalau nak tunggu orang datang follow tu susahlah kita kena follow orang juga..

penjejak maya said...

afida anuar,

benar tu berkawan biar seribu tapi berkahwin sebaiknya satu
hehe

xiiinam said...

Selamat datang ke dunia blog....


...berhati-hati juga di dunia blog ini.

penjejak maya said...

xiiinam,

terima kasih atas ingatan itu..

zulkbo said...

Assalamualaikum..
terima kasih yang tak terhingga
atas komen anda yang membina
dalam mengupas isu "buang bayi dan
jalan penyelesaiannya"..
amat saya hargai moga menjadi
satu rujukan buat yang lain
di masa hadapan.

http://zulkbo.blogspot.com/2010/05/isu-buang-bayi-keputusan-survey.html

penjejak maya said...

w/salam zulkbo,

sama-sama..