Monday, May 24, 2010

widgets

widgets

Widgets ialah aksesori pada blog. Berupa link, counter, informasi, iklan dll. Ada yang memang tersedia dalam blogspot. Tetapi ada juga boleh dicopy paste dari sumber lain. Terpulanglah pada diri sendiri untuk memasukkan sebanyak mana widget ini. Tepuk dada tanya selera. Walaupun begitu tak digalakkan memasang widgets ini secara berlebihan. Bimbang menjadi beban untuk loading nanti. Sebaiknya biarlah pemilihan widget tu yang bermanfaat. Berhati-hati juga sebab adakalanya memasukkan widget tanpa disedari boleh mengundang virus.

Satu contoh widget yang popular ialah shoutmix. Jenis lain seperti shoutbox dan cbox. Shoutmix ini dapat menjadi perantara antara pengunjung dengan pemilik blog. Biarpun komennya ringkas tetapi dapat menandakan kehadiran pengunjungnya. Biasanya semasa blogwalking boleh singgah ke situ sahaja. Mungkin tak berkesempatan komen pada entri boleh sahaja meninggalkan jejak di shoutmix. Widget ini ditawarkan secara percuma dalam program basic tu. Tetapi kalau nak yang canggih boleh melanggan program premium. Tetapi kena bayar yuran langganannya. Buat blogger biasa macam saya ni yang free pun sudah memadai..

ulasan : penjejak maya baru delete widgeo counter tu sebab perasan selalu sahaja silap kira mentang-mentanglah benda free..

24 comments:

zulkbo said...

salam...
tahniah kerana membuang
widget witgeo yang memang terkenal
dengan spamnya tu..he he

sahromnasrudin said...

salam..tak nak letak byk widget sebab takut virus selain memberatkan blog..blog sy lambat loading ye time saudara bukak??

ahmad humairi said...

salam,

yang free kadang-kadang x menepati selera...tapi ok jugakla daripada xde langsung.

penjejak maya said...

w/salam ahmad humairi,

yang free tu lah selalu orang kejar..

penjejak maya said...

w/salam sahromnasrudin,

selalunya lambat loading pun sebab line ni slow sangat..

ok je.

penjejak maya said...

w/salam zulkbo,

tapi nampak macam best je..

ibuintan said...

salam,
letak yang patut-patut je la,
memang ada blog yang lambat loading, berat sebab widget ke tu?

Tirana said...

Widget yang banyak pada blog umpama seorang wanita yang terlebih make up..hehehe.. Niat nak nampak elegant tapi bila dah terlebih nampak semak pulak.

penjejak maya said...

tirana,

begitu ya teringat pula cerita allahyarham p.ramlee macam tepung gomak hehe..

akuanakpahang said...

Saya dah lama buang bender itu bukan sekadar tidak tepat tapi ada iklan sampingan yg lain bersamanya.

penjejak maya said...

w/salam ibuintan,

adakalanya begitulah tetapi biasanya lambat loading tu berpunca juga daripada line yang slow macam kura-kura tu..

penjejak maya said...

akuanakpahang,

benar counter tu selalu tak betul kiraannya ikut suka dia je..

qaseh mas said...

salam ziarah penjejak maya,
terima kasih atas perkongsian ilmu ini.
line di sini memang macam kura-kura,ciput benar...

penjejak maya said...

w/salam qaseh mas,

saya kalau line macam kura-kura sanggup juga tunggu tapi bila sudah bertukar macam siput malas dah tunggu hehe..

Abd Razak said...

Salam..

Saya pun cuba elak dari meletak widget berlebihan di blog saya bimbang loadingnya menjadi perlahan

Werdah said...

Salam Penjejak Maya.

Betullah tu ada kadang2 dari satu2 tempat berpuluh2 org datang tp tengok di feedjit ak ada pula.

Acik said...

salam..
widget witgeo apa yg byk spam? takut tiba2 blog kita membiak spam.

kak Erna said...

salam..yang dipanggil wiget witgeo tu..yang mana satu ye..akak memang tak reti lansong..yang kata shoutmix ke apa tu..rasanya semalam anak ada buatkan..belum tengok lagi dimana letaknya..

Afida Anuar said...

Saya pun tak suka banyak2 sangat widgets...nanti blog nampak serabut...hahaha...

PS: Sokong apa kak tirana kata;)

penjejak maya said...

afida anuar,

ya ikutlah citarasa masing-masing..

penjejak maya said...

w/salam kak erna,

tengok kat link tu mesti ada tulis nama tu..

ada pergi blog kak erna nampak ada shoutmix tu tapi tadi macam ada problem nak hantar pula..

penjejak maya said...

w/salam acik,

entah lah saya pun tak pasti tu orang yang kata..

penjejak maya said...

w/salam werdah,

begitulah yang selalu terjadi..

penjejak maya said...

w/salam abd razak,

ya tindakan yang baik tu..